
Voedselkeuzes
Meer dan 50% van de Nederlanders is te zwaar. We kunnen ons afvragen: Eten we om te leven, of leven we om te eten? Gezonde keuzes maken wordt steeds ingewikkelder. Je moet je door de misleidende voedingsclaims en marketingtechnieken heen slaan om een gezonde keuze te maken. Daarnaast is er meer voedselaanbod dan ooit te voren, overal is eten te verkrijgen. Ook zijn er andere oorzaken waardoor je sneller verkeerde voedselkeuzes maakt. Hieronder beschrijf ik verschillende soorten honger.
Ooghonger
Je ziet iemand een ijsje eten en krijgt spontaan ook trek in een ijsje. Wist je dat het gezegde zien eten doet eten echt klopt? We noemen dit ooghonger. Vaak is ooghonger de trek in iets ongezonds.
Maaghonger
Een knorrende maag associëren we al snel met een hongergevoel. Maar eigenlijk is het een teken dat je darmen bezig zijn met het naar buiten werken van het voedsel dat je al gegeten hebt. Een knorrende maag geeft dus eigenlijk niets te maken met honger. Maar wanneer heb je dan wel echt honger?
– Voel je je slap en heb je weinig energie?
– Heb je trek in een gezonde maaltijd?
– Hoeveel uur is het geleden dat je een maaltijd hebt gegeten?
Hoofdhonger
Ben je druk bezig met de gedachten of je iets wel mag eten. Past het binnen mijn ‘dieet’? Is het verstandig om nu te eten of beter over een uur? Heb ik vandaag al gezondigd? Hoofdhonger heeft weinig verbinding met een fysiek hongergevoel. Je ‘honger’ wordt bepaald door bepaalde gedachten en niet met je eigen gevoel.
Neushonger
De geur van vers brood van de bakker verleidt je tot het eten ervan
Harthonger
Harthonger heeft met gevoelens te maken. Dit wordt ook wel emotie eten genoemd. Ben je blij, verdrietig of eenzaam en verlang je daardoor naar eten? Probeer eens na te gaan waar je hart echt naar hongert? Naar verbinding, naar contact, naar troost, waardering? Welke behoeften wil je graag vervullen?
Lichaamshonger
Honger op celniveau. Je lichaam heeft bepaalde specifieke vitamines of mineralen nodig. Zo likken koeien en geiten aan zoutstenen om hun tekort aan te vullen. Veel mensen hebben behoefte aan water tijdens en na het sporten. Kruidenthee voor het slapen gaan. Koffie in de ochtend. Ook kun je bijvoorbeeld behoefte hebben aan pure chocolade ten gevolge van een magnesiumtekort
Grijp je meteen naar een snackje als de honger begint te knagen? Luister je steevast naar je verzadigingsgevoel? En hoe zorg je ervoor dat je na een maaltijd voldoende en lang genoeg voldaan blijft? Het is niet altijd even gemakkelijk om terug te leren luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel. Hieronder volgen tips om beter te luisteren naar je hongergevoel:
– Luister naar je gevoel, schrijf eens een dag lang op wat voor hongergevoel je gedurende de dag ervaart.
– Zit aan tafel tijdens de maaltijd, zorg dat er geen afleiding is in de buurt (televisie, smartphone, etc).
– Kauw goed en eet langzaam, zo krijgen je hersenen sneller een signaaltje dat je genoeg hebt gegeten.
– Genieten van je maaltijd en stop met eten als je voldaan bent.
– Breng je omgeving op de hoogte van je goede eetvoornemens en schakel een diëtiste in. Gezond eten is makkelijker én leuker met anderen dan alleen.
– Ga voor jezelf na in welke situaties je ongewenste eetkeuzes maakt en maak een ‘als-dan’-plan, bijvoorbeeld: Als anderen een dessert nemen en ik heb eigenlijk geen trek meer, dan neem ik een kop koffie of thee.
Hou voor een lang verzadigd gevoel ook rekening met de volgende tips:
– Eet een kom groentesoep of rauwkostsalade voor de maaltijd.
– Kies volkoren producten en eet voldoende groenten.
– Eet een stuk fruit bij het ontbijt.
– Eet zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.
– Eet altijd een extra portie groenten bij je broodmaaltijd, pizza of frietjes.
– Zorg voor een eiwitbron bij je maaltijd. Hou hierbij rekening met het advies om meer plantaardige (peulvruchten, vleesvervangers, alternatieven voor zuivelproducten) dan dierlijke voeding (vlees, vis, eieren, zuivel) te eten.
– Eet op regelmatige tijdstippen en vermijd het om de hele dag door te snacken.
SCHEPOP DIETETIEK

Diëtiste Marieke van de Schepop
Bachelor of Science Nutrition and Dietetics
Amsterdam
BIG GEREGISTREERD
Schepop diëtetiek op social media
Diëtist, Kortenhoef, ‘s- Graveland, Hilversum, Bussum, Laren, afvallen, dieetadvies, dieethulp, diëtetiek, diëtiste, gezonde voeding, voedingsadvies, diëtistenpraktijk, aankomen, overgewicht, Marieke van de Schepop, Schepop Diëtetiek, dieet
Zelf dieetadvies nodig? Maak een afspraak

OOK VOOR DIEETADVIES BIJ
Coeliakie
Prikkelbare Darm Syndroom
Voeding rondom de zwangerschap
Sportvoeding
SCHEPOP DIETETIEK
ADRES & CONTACT
Zuidsingel 30
1241 HB Kortenhoef